LINECKÁ KOLEČKA A JINÉ TVARY – recepty pro vás

Linecké cukroví je pro některé jedince tím nejlepším vánočním cukrovím vůbec. Z úhledných koleček či květinek se na ně směje marmeláda skrze malé kolečko nebo právě vykrojený tvar ptáka. Světloulince hnědá barva krátce pečeného těsta je v ostrém kontrastu s červenou barvou náplně a atmosféru zasněžených Vánoc cukroví dodává cukrový posyp. Zkrátka krása.

Náš recept:
350 g hladké mouky
250 g másla
140 g moučkového cukru
2 žloutky
citrónová kůra
budeme potřebovat také mouku na vál a tuk na plech

Nejprve posypeme moukou vál (lépe je ji přesít) a do ní nastrouháme případně rozsekáme nepříliš tuhé máslo. Můžeme použít i rostlinný tuk. Přidáme cukr (také raději přes cedník), žloutky, nastrohanou kúru z umytého citronu, a rychle zpracujeme v hladké těsto.

Těsto vyválíme na válu, který je samozřejmě posypán moukou. Důležité je, aby plát byl dostatečně tenký. Potom vykrajujeme různé tvary dle naší fantazie, resp. dle druhů vykrajovátek, které máme k dispozici. Do poloviny tvarů vykrajujeme ještě jeden či dva malé otvory, přes které bude později vidět marmeláda či jiná náplň. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 10 minut.

Linecké cukroví většinou slepujeme zavařeninou (marmeládou) nebo máslovým krémem. Někdy je možné slepovat i dva různé tvary dohromady. Povrch pak můžeme ještě polévat různými druhy polev (bílkovou, citrónovou, nebo čokoládovou).